Notícies
JOC DE GENS: QUAN JON NEU VA CONÈIXER DARWIN [General]
Dijous, 26 de setembre de 2019

Avui dijous 26 de setembre, a les 19:00h, a la sala d'actes Andrés Calvo de l'Institut, ha tingut lloc una xerrada científica sobre el genoma humà a càrrec del Dr. en Ciències Biològiques Jesús M. Martín-Campos Aquí sota us deixem els detalls de la filiació del conferenciant i del contingut de la xerrada. 

Jesús M. Martín-Campos. Doctor en Ciències Biològiques per la UB. Especialista en Genètica Molecular Evolutiva i en Bioquímica Clínica. Investigador Sènior del grup Bases Metabòliques del Risk Cardiovascular, de la Fundació Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (FIR-HSCSP) - Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau (IIB-Sant Pau), i investigador associat del Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM).

Títol de la conferènciaJoc de gens: quan Jon Neu va conèixer Darwin

Resum: abans de la seqüenciació del genoma humà, l'anomenada era pregenòmica, les alteracions del colesterol i els triglicèrids (el que es coneix com dislipèmies) es van classificar segons el perfil a la sang de les partícules que els transportaven. Així van néixer conceptes com "colesterol bo" i "colesterol dolent", i la idea que l'herència d'aquestes alteracions es basava en l'efecte d'un gen principal amb la col·laboració secundària d'altres gens, anomenats moduladors, quelcom similar al govern del Rei i els seus abanderats. Amb la seqüenciació del genoma humà, la identificació dels gens que conté i el desenvolupament de tècniques d'anàlisi conjunt de gran quantitat de dades, l'herència de les dislipèmies s'ha revelat més complexa. Entre altres, conceptes desenvolupats fa anys en el camp de l'evolució molecular han incorporat nous actors a la lluita pel "tron de ferro".